"Mosni kezdte tanítványai lábát" (Jn13,5)

Amikor Jézus letette a kendőt, amit maga elé kötött, felteszi ezt a kérdést: "Értitek?"
Nyilvánvaló, hogy nekem szól a kérdés és válaszolnom kell rá, mint minden kérdésre az Evangéliumban.

Többfajta választ adhatunk: példamutatás, erkölcsi nevelés, és bár ez mind igaz, a lábmosás mindezeknél több, egy misztérium leleplezése.
Forrás: Internet
Ez Isten alázatosságának kinyilatkoztatása. Az alázatosság az igazi hatalom jele. A mindenhatóság, az erő jele, amely meghajol az előtt, aki a legkisebb, aki a leggyengébb. Isten hatalma egyáltalán nem olyan hatalom, ahogy azt a világban értik. Egyáltalán nem olyan. Soha. Ez a lelki erő, a lelki hatalom, amelynek az a lényege, hogy szabadon hajol meg a legkisebb előtt. Az embernek saját magában kell felfognia, hogy Isten határtalan hatalma a határtalan alázatosság. Ez jelenti Isten hatalmát, nincs más.
  A megtestesülés Isten örök alázatossága. Ezért szolga Jézus... Azért született, hogy kinyilatkoztassa: Isten mindenhatóságának hatalmában van, hogy a legkisebb szolgája legyen.
  Jézus szolga, elfogadja a szolgasorsot, ő van a legmélyebben, térden áll az emberek előtt. Ez ez az ereje. Hogy ilyen határtalanul szeressen valaki, a végtelen mindenhatóságra van szükség. Ez a kenózisz. A szeretet hatalma saját magunk teljes kiüresítése.
(Részlet François Varillon Jézus passója c. könyvéből)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések